BEPLANTING - JUNI 2021

Door bij een tuinontwerp de juiste planten uit te kiezen, komt de vormgeving van het ontwerp geheel tot zijn recht komt. De keuzes van de beplanting bepalen de sfeer en geven body aan de tuin. Wanneer je ervoor zorgt dat er elk seizoen, elke maand wel iets moois in te tuin te zien is, krijgt de tuin leven.

Door zelfs in de winter een mooi beeld creëren heeft u jaarrond plezier van uw tuin. Op de foto’s hiernaast ziet u een kleine impressie van een tuin waar ik een beplantingsplan voor heb gemaakt tijdens het winterseizoen. 

Scroll snel naar onder om te lezen welke handige tips ik post voor de tuin. 

Volg de sociale media om op de hoogte te blijven! 

BEPLANTINGSPLAN - MEI 2021

U heeft opdracht gegeven voor een beplantingsplan, wat nu?

.

.

Tijdens het ontwerpproces wordt er een beeld gevormd van de tuin middels een visie. De visie bepaald de vormgeving en sfeer van de tuin, daarbij hoort de beplanting als een van de belangrijkste onderdelen.

Planten geven body aan de tuin en zijn sfeerbepalend. Het is daarom belangrijk om de uitgangspunten van het ontwerp door te voeren in de beplanting.

In het schetsproces wordt er al nagedacht over de opbouw van de tuin, het is daarom verstandig om het proces van het beplantingsplan vroeg te betrekken bij het ontwerpen van uw tuin.

Voortuin beplanting

PLANTCOMBINATIES - MEI 2021

Achillea en stipa
Echinacea

Deze plantcombinaties moet je proberen! 

De prairietuin is steeds meer voorkomende trend. Het gaat hierbij allemaal om de sfeer van de beplanting. Veel grassen als basis en vaste planten die zorgen voor kleur.  

Deze trend is niet alleen heel mooi om in de tuin toe te passen, maar ook nog eens duurzaam. De meeste planten hebben een stuk minder water nodig dan de traditionele tuin. De prairietuin kan ingericht worden met inheemse planten gecombineerd met planten die goed tegen droogte kunnen en oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen. Dit maakt deze combinatie zo leuk en uniek.   

AMELANCHIER LAMARCKII - APRIL 2021

Ofwel, het krentenboompje. Je ziet ze nu overal in bloei staan. 
Deze (nu nog) kleine heester heeft een subtiele witte bloesem en krijgt al langzaam zijn bronskleurige blad. Het is een leuke struik die je goed kunt toepassen als boompje of meerstammige boom in de tuin. 

Eigenschappen:
Het boompje heeft dus een mooie bloei, kleine besjes en bladeren die van brons naar groen uitlopen in de zomer. De besjes drogen in wanneer het herfst wordt en daarnaast hebben de bladeren dan een fel gele/oranje kleur. Het boompje komt van origine voor op zandige gronden waar het niet al te nat is en kan bij de juiste omstandigheden wel 5 meter hoog worden!

Amelanchier lamarckii

DE TUIN VOORBEREIDEN - APRIL 2021

De tuin voorbereiden

Voordat je de tuin gaat aanplanten zijn er een aantal zaken die je kunt doen om de planten een zo goed mogelijke start te geven.  
Kijk goed naar deze schema’s om te zien wat je kunt doen om in jouw tuin de bodem te verbeteren. 
Het aanplanten kun je altijd doen met de juiste toevoeging van grond. 

Vaak verkopen kwekers ook tuin- of potgrond en kun je wanneer je planten besteld aangeven welke grondsoort je hebt zodat je advies kunt krijgen over welke extra grond je kunt toevoegen bij het aanplanten.

INHEEMSE BEPLANTING - FEBRUARI 2021

Waarom kiezen voor inheemse soorten?

We kampen de laatste 50 jaar met een biodiversiteitsverlies van maarliefst 68%. (bron: Living Planet Report 2020.) Dit is een groot probleem voor het voortbestaan van de natuur en voor ons, de mens.

 

Op deze foto zie je de Knautia arvensis, de Beemdkroon. De Knautia staat in Nederland op de Rode lijst, dat wil zeggen dat het voorkomen van de plant in Nederland sterk is afgenomen.

 

Door inheemse soorten aan te planten in onze eigen tuin maken we al een verschil. Het begint allemaal bij een gezonde bodem. Een gezonde bodem zorgt voor;

– goede voedselproductie door natuurlijke en duurzame vruchtbaarheid.

– bescherming van grontwater en voedselgewassen tegen verontreiniging zoals meststoffen.

– reguleert de waterhuishouding zowel op het land als in het stedelijk gebied.

– legt CO2 vast en zet het om in nuttige organische stof.

– bodemleven wordt verbeterd (biodiversiteit).

(bron: Wageningen University & Research)

 

Dit zijn nog maar een aantal punten, er zijn er nog veel meer die ons leven als mens aantasten. Of eigenlijk, tasten wij het natuurlijke proces aan.

Maar, we kunnen dit omdraaien. Een gezonde bodem creeëren door inheemse planten te gebruiken. Deze planten zijn namelijk al gewend aan de bodem die we hebben en hebben daardoor weinig verzorging, water en andere toevoegingen nodig in tegenstelling tot exoten. Daarbij zorgen ze voor het verhogen van de biodiversiteit omdat alle fauna die hier leeft deze planten kent en sommige soorten afhankelijk zijn van inheemse planten. (bron: Afstudeeronderzoek M. Immerzeel student Van Hall Larenstein i.o.v. Buro Bakker Adviesburo voor Ecologie)

 

Als de bodem gezond is, is de mens en natuur dat ook. Begin dus bij je eigen tuin door te zorgen dat je inheemse beplanting aanplant. Voordelen hiervan zijn; een gezondere bodem, bij bomen scheelt het aanzienlijk in prijs en je hebt een grotere kans dat de plant het gewoon beter doet, mits je hem op de juiste plek zet natuurlijk.

STINSENPLANTEN - FEBRUARI 2021

Stinsen en grassen

YES! De eerste tekens van het voorjaar!

De stinsen beplanting komt zo langzamerhand overal op met als pionier: de krokus. Hoe leuk is het om stinsenplanten aan je tuin toe te voegen, als de vaste planten nog maar weinig groen laten zien. Van september tot half december plant je ze aan. Zet het dus alvast in je agenda voor volgend jaar! 

 

De tuin kan er in de winter wat kaal uitzien. Door bollen aan te planten tussen de siergrassen, wordt de boel al een stuk vrolijker voordat alle andere planten gaan groeien. 

 

Een aantal voorjaarsbloeiende bollen zijn; de hyacint, narcis, tulp, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en anemoon. 

Deze afbeeldingen inspireerde mij om de tuin wat meer kleur te geven. Deze Allium-soorten bloeien in mei/juni.