TUINONTWERP - ZITKUIL EN NATUURLIJK WATERELEMENT

Dit ontwerp is ontstaan door als eerst een praktische indeling te schetsen, de zitplekken, routes en zichtlijnen te bepalen. Er moeten genoeg zitplekken zijn waarvan één ruim terras waar een grote tafel plaats kan nemen. Daarnaast moest het buitenverblijf van meerdere kanten bereikbaar zijn. Wanneer deze onderdelen zijn bepaald is de rest voornamelijk ingevuld met beplanting. In de voortuin is er een grote border met daar doorheen een pad naar de voortuin en de oprit. De twee bestaande bomen worden geaccentueerd door halfverharding en er zijn staptegels in combinatie met klinkers toegevoegd voor een speels effect.

 

Wanneer je via de oprit de achtertuin in loopt kom je langs twee terrassen. Een lounge terras en een groot terras om te dineren, beide omringd door borders. Bij het grote terras bevindt zich een waterelement met natuurlijke uitstraling door gebruik van losse stenen en beplanting rondom. Het geluid van water op een natuurlijke manier was een van de wensen van de eigenaren.

 

De verharding van het terras gaat over in halfverharding voor een wat meer landelijke uitstraling. Een grote border met daardoorheen een pad van stapstenen onder een pergola door, loopt richting de zitkuil met vuurschaal en houten bankjes. Ook hier is rondom een border ingetekend zodat je midden in het groen zit. Door de verschillende bomen in deze tuin ontstaat er verschil in hoogte en krijgt de tuin meer spanning en diepte. Bij de grote border staan drie zuil cypressen die ook terugkomen in de border bij het grote terras met de eettafel. Deze bomen benadrukken de hoogte die het huis heeft en zorgen voor mooie zichtlijnen.