TUINONTWERP - DAKTUIN

Voor een daktuin heb ik een ontwerp mogen maken. Bij stagebedrijven heb ik tijdens mijn studie vaker mogen ontwerpen aan een daktuin waardoor ik enige ervaring heb met wat er allemaal komt kijken bij het realiseren van een daktuin.

De tuin heeft aan de achterkant een inkijk vanuit appartementen waardoor een hoge wand gewenst is. Deze wand komt tot ongeveer het midden van de tuin, daarna zal het overgaan in een lager hekwerk in combinatie met een verhoogde plantenbak zodat er toch uitzicht behouden wordt op de achtergelegen bomen. Er wordt voorgesteld klimplanten in de plantenbakken te zetten zodat de tuin een mooie groene omheining gaat krijgen en je, zelfs vanuit het huis, echt het gevoel van een tuin krijgt.

Het ontwerp bestaat uit twee verhoogde vlonders waarbij het ene verspringende planken heeft voor een speels effect en het andere een grote loungebank met verhoogde plantenbak eromheen, waardoor er een intieme plek in de tuin wordt gecreëerd. Beide terrassen zijn ruim genoeg om met minimaal 6 personen gebruik van te maken.

Vanuit de woonkamer kijk je de tuin in waar de boom in het midden de aandacht krijgt. Hier wordt een krentenboompje of judasboom voorgesteld. Meerstammig of met uitlopende vertakking. Hieronder bevindt zich een border met daaromheen halfverharding. Deze borders komen op meer plekken voor in de tuin.

Een pad van tegels zorgt voor een looproute naar de terrassen en het huis. De tegels verschillen in maat maar zijn op een strakke moderne manier toch speels in een pad vormgegeven. Tussen de tegels is gebruik gemaakt van een lichte kleur halfverharding.

In de hoek van de tuin waar de hoge wand zich bevindt is een lounge getekend waar ook de mogelijkheid is om later een hottub te met schaduwdoek te plaatsen.